петак, 19. децембар 2014.

Како нас добри избори могу упропастити?

Сваког тренутка ми се налазимо у ситуацијама које захтевају доношење одлука. Искрено, ми ни не препознајемо већину њих. А већину оних које препознајемо су небитни. За оне који преостану, постоје неке категорије.

Понекад морамо да бирамо између добра и зла. Избор добра обично захтева неке непријатне ствари попут тешког рада или лишавања у почетку, али обећава добит на крају у виду вештина, здравља, социјалног статуса или финансијске користи. Углавном ми немамо проблема са овим изборима, па чак и када не одабирамо добро тога смо свесни.

Понекад морамо да бирају између две лоше ствари. У тим ситуацијама ставимо на сто све од параметара, логике, критеријума и могућих последица. Обично су такве врсте избора повезане са недостатком времена, па хтели ми то или не, овакве изборе доносимо брзо. Последице су лоше у сваком случају, али са њима обично немамо личних проблема, јер их доживљавамо као елементарну непогоду. То се догоди, ми истрпимо, и живот иде даље.

Лично мислим да већина наших проблема исходи из ситуација у којима морамо бирати између две или више добрих ствари. Или боље рећи, кад морамо да бирамо између оног што је добро и оног што је сјајно. Такве одлуке правимо онда када већ имамо оно што је добро и када се морамо одрећи дпброг зарад сјајног. Овде имамо емотивни проблем, јер доживљавамо лични губитак због остварене везе са оним што је добро.

Сигурно знате причу о замки за мајмуне. Ставите мало воћа у кутију са рупом таман довољно великом да прође рука (или нога) мајмуна. Мајмун угура руку (или ногу) у рупу, зграби воће, и не може да je извуче. Проблем је што је мајмун чим је ухватио доживео воће као своје. Воће је добро, али јадни мајмун не схвата да је слобода боља, и зато губи и једно и друго.

Добро је ако у Србији радите у својој струци као машински инжењер. Пошто је велика већина индустрије пропала, вероватно имате плату не већу од 500 евра. За вас може бити сјајно ако вам се пружи прилика да своје способности провежбате на другом радном месту као руководилац или консултант. Ипак се не одлучујете, јер нисте зато полагали испите?

Добро је ако ваше дете има смартфон да убије време када му је досадно, али може бити сјајно за његов психосоцијални развој, ако га досада покрене да иде напоље да се игра са другом децом.

Добро је да имате Фејсбук пријатеља за ћаскање са и дељење фотографија, али је много боља ствар отићи код њега и разговарати са њим гледајући га у очи. Људи зову то offline комуникација. Више волим израз InLife комуникација.



Способност прављења избора се зове слобода, и чак и ако имаш да бираш између добрих опција, погрешан избор може довести до лоших последица. Понекад и до катастрофалних. Мајмун не зна разлику између доброг и сјајног. Знамо ли ми?

Нема коментара:

Постави коментар